20200902_0018.jpg
20200902_0072.jpg
trepp.jpg
koridor_muudetud.jpg

Nüüd

koridor_algne.jpg

Enne

rühm_1.jpg
kunstiklass_fragment.jpg

MÄNGUPESA LASTEAED VILJANDIS

Nõukogude-aegse tüüpprojekti järgi ehitatud Viljandi suurima lasteaia renoveerimine on hea näide ajale jalgu jäänud planeeringu muutmise ning energiatõhususe tõstmise võimalikkusest. Võib vaielda, kas vana hoone renoveerimine majanduslikus ja funktsionaalses mõttes kaalub üles uue ehitamise. Kuid arvessse tasub kindlasti võtta ka seda, et ökoloogiline jalajälg vana maja renoveerimisel on kindlasti väiksem kui sama mahuga uue ehitamisel.

Kolme tiivaga maja ruume ühendas läbiv pikk koridor, millest hoone planeeringu muutmisel keskmise, kaht tiiba ühendava mahu puhul vabanesime ning seeläbi (söögi)saali palju avarust juurde saime. Rühmaruumide arv ja asetus jäid samaks, seega kahes äärmises maja tiivas on endiselt alles pikad koridorid, mis on majas orienteerumise lihtsustamiseks liigendatud erinevat tooni põrandamaterjaliga. 
Esialgu ühekorruselisele keskmisele mahule ehitati peale teine korrus, kus nüüd paikneb avar spordisaal, kunsti- ja robootika klassid. 

Kujundus on mahe ja looduslähedane ning vastandub varasemale eklektilisele ja kohati väga intensiivsele värviküllusele. Kõik rühmaruumid on kujundatud sarnaselt ilma suurte erinevusteta. Läbivaks kõikides mängutubades on suur seinapilt, kus on esindatud kõik rühmade nimedeks olevad puud, mille vahel peidavad end metsloomad. Avastamisrõõm lastele. 

Sisearhitekt | Kaari Metslang 

Kaasa töötas Liina Vaino

Rühmaruumide seinapilt | Kristi Kangilaski

Arhitektuur Arhitekt Must OÜ

 

Ehitaja  | AS Tartu Ehitus

Valminud 2020

Pildistas | Sandra Urvak